“Als je iets wilt, moet je het gewoon doen.”

Blijken dit later de woorden die ons wereldkampioenschap inluidden na de prachtige overwinning van Nederland tegen Brazilië? Het klinkt bijna te eenvoudig om waar te zijn. En een korte beschouwing op de dagelijkse trainingspraktijk leert dat het gewoon een waarheid is.

Het is simpelweg de essentie van menige training over gedragsverandering. Twee voorbeelden ter leering ende vermaack:

NEE zeggen

“Ik vind het lastig om hem NEE te verkopen.” Tsja, als je dat wilt, dan moet je het gewoon doen”. Wat je kan ondersteunen is dat je het op de volgende manier doet, met een Dubbele Dia:
Duidelijk en Direct
Het is NEE. Gebruik geen verkleinwoordjes. Laat geen ruimte voor interpretatie. Gebruik korte zinnen!
Informatie Inwinnen
Bevraag de ander waarom hij je iets vraagt. Hou vast aan je NEE.
Alternatieven Aanbieden
Denk mee met een oplossing. Hou vast aan je NEE.

Een afspraak duidelijk krijgen

Luisteren
Luisteren is horen met de intentie de boodschap ook te ontvangen. Als je iets wilt, moet je het gewoon doen. Dat is in dit geval de wil tonen om het te horen wat er wordt bedoeld.
Samenvatten
En de kracht zit hem vaak in het goed samenvatten. Samenvatten is simpel. Gewoon herhalen wat je gehoord hebt.  Als je iets wilt, moet je het gewoon doen. Een ober op een terras doet het. Het winkelmeisje bij de ambachtelijke slager ook.
Doorvragen
Doorvragen is verder gaan op wat je samengevat hebt. Gericht. Op weg naar jouw doel. Weten op welke manier je de afspraak vast wilt gaan leggen.

De essentie van iets willen ligt dus inderdaad in het iets doen. Is het wel noodzakelijk dat je weet wat je wilt. Dat kan weer door het stellen van doelen. En dat is lastig. Oranje heeft dat doel duidelijk. En communiceert het keer op keer. Frank de Boer: “We komen hier om te winnen.”

Wat is jouw boodschap aan je omgeving? Heb je hulp nodig bij het SMART formuleren van je doel? Laat het Sustrainability weten. We helpen je graag verder!

  • © 2009-2012 Sustrainability - Duurzame trainingen en coaching
  • Sitemap
  • design by: Userfactory